Schrijven van nieuwe software!

Door Gertjuhjan op woensdag 12 maart 2014 10:10 - Reacties (9)
Categorie: MediaSyncControl, Views: 5.742

De start

Ik ben nu ongeveer een jaar bezig met programmeren in C#. Ik had het geluk dat ik bij een bedrijf af kon studeren waar ik aangenomen ben voor andere kennis, maar ze mij wel in wilde leren in het programmeren in .NET C#.
In het afgelopen jaar heb ik een aardige basis op gedaan en kan steeds zelfstandiger projecten op mij nemen. Helaas doordat de producten, die ontwikkeld zijn bij het bedrijf, nog met verouderde technieken zijn geschreven, heb ik nog nauwelijks ervaring met .NET 4.0/4.5, WPF en WCF. Bij ons in het bedrijf hangen we nog erg in .NET 3.5, Windows Forms en Remoting. Ook wil ik mij eigen maken met het ontwikkelen van Mobiele applicaties en connectie met een server.

Daarom heb ik een product uitgedacht, die ik zelf goed kan gebruiken en bij ontwikkeling gebruik maak van de technieken die ik wil leren.

Issues

Bij het uitdenken van het product ben ik al een aantal issues tegengekomen waar ik nog tegen aanloop. Waar jullie me misschien hulp bij kunnen geven.
  • Naam: Ik heb een naam voor het product bedacht. Deze zal binnenkort worden bekend gemaakt.
  • Uitgeven: Zelf ben ik van de vrije software, maar zou toch wel willen worden beloond voor het werk dat ik er in gestoken heb. Ik ben nog aan het bedenken of ik de software gratis maak, met bijvoorbeeld advertenties op een website en/of een donatie knop. Ook ben ik nog niet er uit of ik de software opensource ga maken, want ik ben niet bekend met welke consequenties dit kan opleveren. Software wordt open source.
  • Patenten: Is het nodig om patenten/octrooien aan te vragen, of te kijken of er al patenten op mijn idee berusten? Hoe ga ik er mee om als ik hier mijn idee post, dat niet iemand anders mijn idee gebruikt om hetzelfde product neer te zetten?Ga ik geen tijd in steken.
  • Codecs en videolicenties: Mijn software zal een mediaplayer bevatten die jou media zal kunnen afspelen, moet ik hier nog rekening mee houden met licenties van bepaalde videocontainers zoals AVI, MKV, H.264 en etc? Om mijn software te gebruiken zullen ze op dit moment de K-Lite codec pack zelf moeten installeren.
  • Design: Mijn designskills zijn niet erg hoog, dus het is op dit moment nog een erg plat programma. Ik moet dus gaan bedenken of ik hier een partner voor zoek, of dat ik dit gebruik om hier ook in beter te worden.
  • Disclaimer: Uitzoeken wat er in een disclaimer moet staan.

Conclusie

Dit opgesomd te hebben, zijn er nog een aantal issues die ik moet tackelen voordat ik mijn idee en op korte termijn al een alpha release hier zal posten.
Hopelijk willen jullie mij dan ook ondersteunen met ideŽen en verbeterpunten.

Edit na lezen van reacties

Na het lezen van reacties, ga ik de code open source maken en dus ook de software vrij aanbieden. Dit eventueel met mogelijkheid tot het doen van donaties.
Hartelijk dank voor de reacties, komende dagen kunnen jullie al een productbeschrijving verwachten met eventueel een Alpha release.

Volgende: [MSC] De Pitch! 03-'14 [MSC] De Pitch!
Volgende: NSA en bedrijven 10-'13 NSA en bedrijven

Reacties


Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 12 maart 2014 10:20

Niet bedoeld als reclame maar voor vragen over merkenrecht en patentrecht kan je beter naar higherlevel.nl.

Door Tweakers user dr0ptheb0mb, woensdag 12 maart 2014 12:17

Klopt, dat was ook mijn eertse ingeving. Overigens lijkt http://www.rvo.nl/onderwe...tief-ondernemen/octrooien me een eerste informatiepunt. Higher Level is onderdeel van RVO.


Door Tweakers user mcsluis, woensdag 12 maart 2014 13:21

Dus je gaat een programma schrijven om iets te leren, maar je denkt nu voornamelijk na over hoe je er geld me kan verdienen en hoe het eruit moet zien. Volgens mij moet je je eerst focussen op je skills en een goed product afleveren. Als dat is gelukt, kan je gaan nadenken over hoe het product het beste in de markt gezet kan worden.

[Reactie gewijzigd op woensdag 12 maart 2014 13:33]


Door Tweakers user Gertjuhjan, woensdag 12 maart 2014 14:14

Bedankt voor de reacties.
mcsluis schreef op woensdag 12 maart 2014 @ 13:21:
Dus je gaat een programma schrijven om iets te leren, maar je denkt nu voornamelijk na over hoe je er geld me kan verdienen en hoe het eruit moet zien. Volgens mij moet je je eerst focussen op je skills en een goed product afleveren. Als dat is gelukt, kan je gaan nadenken over hoe het product het beste in de markt gezet kan worden.
Ik heb al een aardig prototype gemaakt. Maar nu wil ik gaan kijken of er bij anderen vraag is voor de software. Daarom wil ik hier aan tweakers mijn idee pitchen. Maar omdat ik nog geen idee heb of/hoe ik het wil uitbrengen, wil ik de bovenstaande kaders al duidelijk hebben. Dadelijk blijkt het dat iemand anders, die net een stuk sneller programmeert, met mijn idee aan de haal gaat, terwijl het misschien wel een potentiŽle goudmijn is.

Ik ben hier ook compleet onervaren in, dus vandaar dit initiŽle blog. Zodra ik duidelijk heb hoe ik het in de toekomst op de markt ga brengen, zal ik op dit blog ook mijn idee uit de doeken doen met eventueel het prototype en eventueel later de release.

Door Tweakers user StM, woensdag 12 maart 2014 14:39

Let op: Gezien je werk het schrijven van software is, is de kans zeer groot dat je werkgever de eigenaar gaat zijn van de applicatie die je gaat maken, ook al maak je het thuis en/of in je vrije tijd. Je mag het dan zelfs niet open source vrij geven en bij het wel doen kan je grote (juridische) risico's lopen. Zorg dus dat je dit vooral goed regelt met je werkgever en zorg voor aktes waarin het eigendom bij jou komt te liggen! Je zou niet de eerste zijn die hiermee zichzelf in zijn voet schiet.

[Reactie gewijzigd op woensdag 12 maart 2014 14:48]


Door Tweakers user Gertjuhjan, woensdag 12 maart 2014 14:49

Hartelijk dank voor je reactie. Hier haal je inderdaad een heel goed punt aan. Dit hebben een collega en ik al uitgezocht hoe dit bij ons bedrijf zit. Want er zijn verschillende tegenstrijdige uitspraken van rechters over geweest.

Het gaat er hier om dat het de werkgever aannemelijk moet maken dat deze software in opdracht van de baas wordt gemaakt. En dat is hier niet het geval. Ook heeft de software die ik ontwikkel in geen enkele zin te maken met de producten die ik ontwikkel voor het bedrijf waar ik in loondienst ben. Ook heeft het geen enkel raakvlak met de corebusiness van het bedrijf te maken.

Door Tweakers user Rafe, woensdag 12 maart 2014 15:07

Over het auteursrecht: http://blog.iusmentis.com...an-toch-van-uw-baas-zijn/

Licenties: https://tldrlegal.com/ - vergeet niet dat als je software populair wordt de erkenning ook de nodige perks kan opleveren. Persoonlijk vind ik de filosofie van een van de oprichters van GitHub wel mooi: open source (almost) everything - zeker als je ook op andere open source componenten leunt.

Patenten: weet je echt zeker dat je een revolutionair idee hebt dat veel geld kan opleveren? Zo niet, lekker laten zitten. Teveel moeite voor een zelfstudieproject. Dure zaak wat ik er van weet ook.

Codecs: als je gezeik wil vermijden laat je de gebruiker het zelf installeren ja.

Design: daar kom je in je eentje (of met zijn tweeŽn) maar beperkt ver mee. De feedback van vele gebruikers zijn veel waardevoller. Version 1 sucks, but ship it anyway ;)

Door Tweakers user M.l., woensdag 12 maart 2014 17:36

Je kan geen patent aanvragen, maar je kan ook geen patent schenden met software in NL. Octrooi aanvragen op software is alleen iets voor VS. Alles wat opensource is kan problem opleveren in stores waar dat niet direct mag worden geopenbaard. Licenties op codeces gelden niet in ieder land, (heeft te maken met geldigheid patenten), sommigen hebben hiervoor mogelijk een licentie gekocht, ik weet niet of dat een licentie per apparaat, persoon, huishouden of iets anders is, maar het is misschien handig om hiervoor een optie in te bouwen om een licentie te activeren.
Voor design, maak eerst een (open/gesloten) beta en kijk dan naar feedback over de interface, belangrijkste is dat het werkt. Je kan met sommige licenties (op opensource software) je software niet verkopen, maar alleen gratis aanbieden, reclame mag dan denk ik wel, maar een betaalde app denk ik niet, ook weet ik niet of reclame afkopen dan is toegestaan. Je kan wel alijd een donatieknopje inbouwen natuurlijk.
Denk ook aan de disclaimer, zorg dat je zelf niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor misbruik door derden.

Dit is denk ik wel zo'n beetje waar je wel en niet op moet letten.

Reageren is niet meer mogelijk