De grolle en grillen van het leven in de WaJong

Door Gertjuhjan op vrijdag 9 augustus 2013 16:15 - Reacties (13)
Categorie: Allerlei!, Views: 5.718

Ik had jullie beloofd op een blog op de Silent Brass, maar er is toch nog iets tussen gekomen waar ik over wilde schrijven.

Ik wilde een korte blog schrijven over het leven met een wajong en het vinden van een baan. Dit is niet echt iets tweakerigs, maar het speelt in mijn leven en ben ook benieuwd naar jullie reacties, tips en ideŽen.

Nu zal je wel denken, in zijn introductieblog heeft hij niets geschreven over dat hij een wajong uitkering heeft. Maar nee, mijn vriendin heeft een Wajong uitkering.
Mijn vriendin is 23 jaar oud en heeft al ongeveer 5 jaar recht op een Wajonguitkering. Door een trigger toen zei 12 is heeft zij erg veel last van psychische klachten en de lichamelijke uiting daarvan, de door uwv ontkende fyrbomyalgie. Na ongeveer 7 jaar behandelingen, twee verschillende onafgemaakte HBO-opleidingen, de verschillende diagnoses zoals borderline, ptss, add en adhd, heeft zij sinds een jaar een redelijk stabiel bestaan opgebouwd met verschillende vrijwilligerswerkbaantjes en het bezorgen van de ochtendkrant ter aanvulling van de Wajong uitkering.

Wat zij altijd heel graag gewild heeft, is werken. Maar omdat wij menen dat zij toch intellectueel goed aangelegd is, dit toch graag met een opleiding. Dus heeft zij bij het UWV een aanvraag gedaan voor het vergoeden van een MBO opleiding. Dit is afgewezen omdat het niet heel erg duidelijk is waar de kwaliteiten van mijn vriendin liggen. Dus ze werd doorverwezen naar een reintegratiebureau. Wat een luie vervelende mensen zijn dat. Ze loopt daar nu 9 maanden en heeft ťťn keer een week bij een dierenwinkel gelopen. Dit reintegratiebureau doet niets voor je en kraakt eventuele vacatures alleen maar af. Dus ik had me vriendin afgelopen maandag gevraagd of ze het UWV wilde contacteren. Deze arbeidsdeskundige die ze aan de lijn kreeg was nog een graad erger dan de jobcoach van het integratiebureau. De arbeidsdeskundige wilde niet met mijn vriendin praten, want het UWV had mijn vriendin overgeleverd aan het integratiebureau. Ook had deze vrouw de Jobcoach gebeld, dus was van mening dat de jobcoach genoeg haar best deed. Ook wilde ze even vermelden dat ze wel snel een baan moest zoeken, want in 2015 zou mijn vriendin waarschijnlijk niet meer onder de wajong vallen en dan zou ze haar uitkering verliezen.
Hoe kan je zoiets nou telefonisch bespreken met een jonge dame waar het psychische verleden duidelijk bij bekend moet zijn? Ik vond het onbegrijpelijk en mijn vriendin had een flinke terugval gehad, zo erg dat ik gisteren zelfs de crisisdienst heb moeten bellen. Gelukkig gaat het vandaag al een stuk beter en gaan we maar weer door, op zoek naar werk.

Wat kan ze?
Ze heeft door haar behandelingen haar hbo niet af kunnen maken. Maar ze is wel slim genoeg er voor.
Ze kan administratieve zaken uitvoeren.
Goed met kinderen om gaan.
Goed in de Nederlandse en Engelse taal.
Ze is secuur.
Ze is erg gemotiveerd.

Wat kan ze niet?
Ze kan zelf geen opleiding meer betalen, ook haar ouders niet.
Zwaar tillen en/of veel lopen.
Omgaan met zware stress.

Wat zoekt ze?
Werk waarmee ze onafhankelijk wordt van de Wajong uitkering voor minimaal 32 uur in de week. Liefst waar ze incompany een opleiding kan volgen om zich verder te kunnen ontwikkelen, maar wel zonder opleiding kan starten. Het hoeft geen functie te zijn waar je een HBO opleiding voor nodig hebt. Maar ze wilt niet haar hele leven vakken vullen.
Werkgebied wat ze wil gaan doen is of zorg of administratiefs maar ze staat voor van alles open. Ze heeft geen affiniteit met de ICT maar dat zou ze eventueel wel willen leren. Skills als Office pakket heeft ze wel. En dat natuurlijk in de regio Waalwijk. Maar dat kan ook den bosch of Tilburg zijn. Als het maar goed bereikbaar is met het openbaar vervoer of de fiets.


Hier moet toch zeker een mouw aan te passen zijn. Een jonge gemotiveerde dame met HBO niveau zou toch overal aan de bak moeten kunnen. Maar onze zoektocht heeft helaas nog niet tot het gewenste resultaat geleidt.

UWV en reintegratiebureaus, probeer er niet mee in aanraking te komen, want ze maken je alleen maar zieker!

Als jullie nog ideŽen of vergelijkbare verhalen hebben, laat het weten in een reactie!

Volgende: Oud(er) worden 08-'13 Oud(er) worden
Volgende: Over mij zelf 08-'13 Over mij zelf

Reacties


Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 9 augustus 2013 16:55

Best een bijzonder verhaal. Je weet natuurlijk zelf al dat HBO banen waar je geen opleiding voor hebt niet zomaar voor het oprapen liggen. Maar... als ik je een advies mag geven zou ik inzetten op de callcenter branche (inbound). Hier kan je vrij vlot (in 2 a 3 jaar) doorgroeien tot functies als teamleider of trainer. Eerlijkheid gebied te zeggen dat de eerste 2 jaar waarin je gewoon aan een telefoon zit niet de leukste zijn en best stressvol kunnen zijn.

Ik heb zelf 6 jaar in callcenters gewerkt waarbij ik begonnen ben aan de telefoon en na 2 jaar ben doorgestroomt naar supervisor en later teamleider. Inmiddels doe ik geheel iets anders maar de functie van teamleider op mijn cv heeft mijn uiteindelijk gebracht tot de functie die ik nu heb.

Veel succes voor jou en je vriendin.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 9 augustus 2013 16:56]


Door Tweakers user bardi-1, vrijdag 9 augustus 2013 17:39

Misschien handig om nog even te vermelden in welk gebied ze naar werk op zoek is.
Met een beetje geluk zijn er Tweakers die wel een plekje ergens weten.

Succes both of you!

Door Tweakers user Gertjuhjan, vrijdag 9 augustus 2013 20:20

Dankjewel voor de reacties.
Ik heb aantal zaken toegevoegd.

Door Tweakers user sfranken, vrijdag 9 augustus 2013 21:43

Ga eens bij het REA College (te Nijmegen) langs, die kunnen je echt wel helpen (ervaring mee).
Ik heb hetzelfde pad bewandeld, en ben nu gelukkig in m'n baan als PHP ontwikkelaar. Het kŠn wel, mits je een beetje mondig bent.

Door Tweakers user painkill, vrijdag 9 augustus 2013 23:41

Mijn ervaring is ook dat het UWV echt je laatste redmiddel is en je in bijna alle gevallen beter af bent door zelf iets te zoeken. In mijn geval heb ik weinig last van het UWV, maar ik merk wel aan alles dat ze erg van regels houden.

Daarnaast moet je zelf goed weten wat je wilt, want als je daar samen met het uwv achter moet komen dan gaat het meestal niet goed. Je moet ze gericht laten zoeken naar een oplossing.

Verder is mijn ervaring met het UWV niet slecht, maar merk ik wel dat het UWV en instanties eromheen niet gewend zijn aan hogeropgeleiden.

Door Tweakers user PupStar, zaterdag 10 augustus 2013 10:51

Wat een vervelende situatie. Mijn tips
- Sta open voor een breed scala aan jobs, op die manier kan ze ergens binnenkomen en mogelijk doorstromen. Het zal misschien niet meteeh 'HBO niveau' werk zijn. Het opdoen van ervaring en sociale contacten helpt haar sowieso verder.
- Probeer in CV / Motivatiebrief te benadrukken welke mogelijkheden ze heeft, en benadruk niet de onmogelijkheden.
- Benadruk wat ze in de afgelopen tijd ondernomen heeft (vrijwilligerswerk, kranten etc) en niet wat er mis is gegaan.
- Oefen sollicitatiegesprekken met alle bekende vragen.
- Solliciteer veel en zie afwijzing niet als tegenslag maar een stap dichter bij het doel. Vraag waarom je bent afgewezen en werk daaraan.
Succes!

Door Tweakers user aegis, zaterdag 10 augustus 2013 11:30

Mijn tip is als je in de randstad woont gewoon bij een paar uitzendbureau's langs gaan en horeca/catering werk vragen. Dit is wel hard werken maar ook niet heel moeilijk werk als je dat een half jaar goed doet en je krijgt complimenten van cateraars waar je hebt gewerkt moet je bij het uitzend bureau vragen naar ander werk. Het uitzendbureau heeft dan all gezien dat je goede werknemer bent en waarschijnlijk ook gehoord van de cateraars waar je hebt gewerkt. Dit vertaald zich dat je makkelijker op andere functie aangenomen zal worden want binnen het uitzendbureau vragen ze ook altijd wel even rond.
Als je dan op z'n andere functie aangenomen bent kun je ook weer laten zien dat je goed bent. Dan zal je of binnen die organisatie weer aan de slagen kunnen of via het uitzendbureau heel makkelijk door kunnen schuiven op andere functies. Hier doe je veel ervaring me op en binnen 4 jaar zul je veel meer kennis en aantoonbare werk ervaring hebben dan iemand die mbo heeft gedaan. Via uitzendbureau's heb ik altijd binnen een week werk gehad en binnen 2 maanden vaste functies voor minimaal 6 maanden, soms moet je ze even een paar keer bellen maar dan kom je ook altijd boven op de stapel alle cv's te liggen.

Door Tweakers user Gertjuhjan, zaterdag 10 augustus 2013 11:46

REA hebben we al contact gehad. Maar als UWV geen opleiding betaald voor haar houdt het al snel op. Ook, omdat zij al bij een reintegratie bureau loopt, kan REA niets doen.
PupStar schreef op zaterdag 10 augustus 2013 @ 10:51:
Wat een vervelende situatie. Mijn tips
- Sta open voor een breed scala aan jobs, op die manier kan ze ergens binnenkomen en mogelijk doorstromen. Het zal misschien niet meteeh 'HBO niveau' werk zijn. Het opdoen van ervaring en sociale contacten helpt haar sowieso verder.
- Probeer in CV / Motivatiebrief te benadrukken welke mogelijkheden ze heeft, en benadruk niet de onmogelijkheden.
- Benadruk wat ze in de afgelopen tijd ondernomen heeft (vrijwilligerswerk, kranten etc) en niet wat er mis is gegaan.
- Oefen sollicitatiegesprekken met alle bekende vragen.
- Solliciteer veel en zie afwijzing niet als tegenslag maar een stap dichter bij het doel. Vraag waarom je bent afgewezen en werk daaraan.
Succes!
Bedankt voor je reactie. Ze hoeft ook niet meteen HBO werknieveau. Ze is al lang blij dat ze iets kan doen. De andere dingen die je opnoemt gebruiken we al. Helaas heeft dit nog niet tot sollicitatiegesprekken geleid.
We wonen net buiten de randstad. En ze is alle uitzendbureaus hier in Waalwijk al af gegaan. Helaas zijn baantjes als catering niet mogelijk. Doordat ze geen hele avond kan staan.
En inderdaad, regelmatig langs gaan bij uitzendbureaus maakt je bekend en zullen ze je ook sneller bellen. Dat is wat ik in het verleden ook altijd deed. Colega's klaagden altijd dat ik altijd werk had, maar dat kwam gewoon door mijn inzet en netwerken binnen het uitzendbureau.
Helaas heeft mijn vriendin niet de mogelijkheden om werk te doen die uitzendbureaus vooral aanbieden. Vaak is dat zwaarder werk met veel tillen/lopen.

Door Tweakers user BinaryRun, zaterdag 10 augustus 2013 20:28

Als ze in Arnhem kan werken dan kan ik kijken of ik iets kan doen. Niet dat ik zelf z'n hoge positie heb, maar mogelijk kan ik navragen voor een Werkervaringsplek met mogelijkheid tot een baan bij een grote organisatie met (verplichte) maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Edit: Lees net dat je net buiten de randstad werkt. Ik zal even kijken bij de vacature bij onze collega's wanneer ik weer op 't werk ben en het intranet opkan ;) (Overheids-organisatie, zelf ook wajonger)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 10 augustus 2013 20:29]


Door Tweakers user marcel87, zondag 11 augustus 2013 00:05

PupStar schreef op zaterdag 10 augustus 2013 @ 10:51:
Wat een vervelende situatie. Mijn tips
- Sta open voor een breed scala aan jobs, op die manier kan ze ergens binnenkomen en mogelijk doorstromen. Het zal misschien niet meteeh 'HBO niveau' werk zijn. Het opdoen van ervaring en sociale contacten helpt haar sowieso verder.
Probeer een werkervaringsplek te krijgen of een stage. Zolang je maar ervaring en contacten op doet inderdaad. Het is erg zuur dat het onbetaald, of slechts onkostenvergoeding betreft in veel gevallen, maar je staat in elk geval niet stil!
- Probeer in CV / Motivatiebrief te benadrukken welke mogelijkheden ze heeft, en benadruk niet de onmogelijkheden.
Ik zou de onmogelijkheden helemaal niet in een brief benoemen. Hooguit als je de persoon kent die hem gaat lezen. Laat je eerst uitnodigen om langs te komen en dan kan je het altijd nog bespreekbaar maken. Dat maakt het beeld van jou anders wanneer ze iets van je weten als ze je niet reallife hebben meegemaakt (veelal negatief, dat zeg ik uit eigen ervaring).
- Benadruk wat ze in de afgelopen tijd ondernomen heeft (vrijwilligerswerk, kranten etc) en niet wat er mis is gegaan.
- Oefen sollicitatiegesprekken met alle bekende vragen.
- Solliciteer veel en zie afwijzing niet als tegenslag maar een stap dichter bij het doel. Vraag waarom je bent afgewezen en werk daaraan.
Succes!
Mooie opsomming verder, duidelijk toch. ;)

Kijk trouwens ook naar detacheringsbureaus i.p.v. uitzendbureaus. Een stukje meer gericht op specifieke vakgebieden naar mijn idee in plaats van dat uitzendbureaus je schuiven naar wat algemeens.

En wat betreft UWV en werkintegratie. Probeer desnoods een andere jobcoach. Zoals met alle mensen in het leven, de ene persoon is de andere niet. De klik moet er zijn, het begrip en dat je persoon met je mee kan denken is erg belangrijk. Misschien heeft je vriendin via de lokale GGZ wat contacten die goede ervaringen hebben met bepaalde jobcoaches of reÔntegratiebedrijven. Uiteindelijk zijn die reÔntegratiebedrijven ook maar aannemers van het UWV die werken voor grote (aanbestedings)contracten, dus je moet het treffen met de jobcoach die niet alleen werkt voor het grote geld maar ook tegelijkertijd persoonlijk is. Dat zeg ik dan ook uit eigen ervaring.

Door het UWV en de reÔntegratiebedrijven wordt de WAJONG veelal de hemel ingeprezen. Ikzelf ervaar dat toch regelmatig anders. Waarom? Vooral vanwege de onbenullige regeltjes allemaal, plus de stempel die soms toch wel op jouw als persoon wordt gedrukt en dan ook nog eens niet goed erkend wordt door bedrijven, juist waar het UWV de WAJONG als voordelig beschouwd.
Nu toevallig heb ik een vrij goede jobcoach sinds december 2012, welke echt een luisterend oor heeft en probeert mee te denken. Hij heeft een groot netwerk, alleen nog niet in mijn vakgebied, maar daar is ie druk mee bezig om dat te vergroten... in mijn en zijn voordeel. Punt blijft dat een jobcoach veelal enkel kijk heeft op de markt en veel netwerkt, maar vaak weinig verstand heeft van de beperking (of juist mogelijkheden) van iemand. Dat geeft dan vaak wat drempels onderweg die je samen in goed overleg moet zien te overwinnen. Dat is lang niet altijd makkelijk, maar als je er beiden voor open staat, mits je dus een goede jobcoach hebt, wordt dat wel overwonnen en kom je uiteindelijk op iets uit dat hopelijk bij je past en waar je je goed voelt.

Een uitkering (naar woord eigenlijk ook) en die tig hulpverleners worden altijd zo lekker naar voren gebracht, alsof de redding nabij is. Als je inderdaad niet oppast praten ze je dingen aan die in hun optiek waar is, maar totaal niet werkt voor jou, terwijl je er in gaat geloven omdat ze het zo vaak en keer op keer zeggen. Uiteindelijk moet het toch veelal vanuit jezelf komen. Zelf moet je er veel over nadenken en door gesprekken kom je op andere wegen uit die naar je eigen doel leiden. Als je je totaal 100% afhankelijk gaat opstellen kom je er niet is mijn mening, dat werkt alleen maar tijdelijk. Uiteindelijk word je wanhopig en schiet er niks mee op.

Mja een heel verhaal weer... ik hoop dat jullie er iets mee kunnen of in elk geval iets op weg helpen. De crisistijd is voor iedereen lastig, maar het belangrijkste is gewoon dat je niet stil blijft staan. Vrijwilliger, werk dat onbetaald is of slechts stagevergoeding/onkostenvergoeding heeft, 3 weken of 1 jaar ergens aan het werk maakt niks uit, als je maar bezig bent. Overheden en semi-overheden, net wat BinaryRun zegt "de organisaties met maatschappelijke verantwoordelijkheid", hebben vaak eerder plaats voor werkervaringsplekken dan een commercieel bedrijf waar productie draaien, niet zeiken maar doen, geen 9 tot 5 baan en weinig tijd voor begeleiding/inwerken een feit van de dag is. En een kruiwagen is natuurlijk ook altijd handig. Als je vriendin een contactpersoon van een interessant bedrijf heeft via mensen die ze kent, dan kom je natuurlijk ook al makkelijker ergens binnen.

[Reactie gewijzigd op zondag 11 augustus 2013 00:07]


Door Tweakers user Cyrix-6x86, maandag 12 augustus 2013 12:17

Mijn vriendin is 25 jaar heeft ook een WAJONG, ik ben 31 me hele leven hard gewerkt en nu door de crisis mijn contract ook niet verlengd, ik kan geen enkel werk vinden lol, laatstaan mijn vriendin die niet eens basisschool heeft gedaan (ik solliciteer van geen scholing tot HBO, dagdienst, ploegen, weekend) Volgend jaar huis kwijt met dikke schulden, kunnen we met zijn 2-en van een kk bijstanduitkering gaan leven.. IK WIL ZO GRAAG WERKEN, maar je word zo gedwongen om op een andere manier aan je geld te komen.. En dan halen we gvd nog buitenlanders hier naar toe ook nog.. Roep het al jaren ook, maar dan ben je extreem rechts, terwijl ik gewoon voor SP ben :+

Door Tweakers user Gertjuhjan, maandag 12 augustus 2013 12:45

Cyrix-6x86 schreef op maandag 12 augustus 2013 @ 12:17:
Mijn vriendin is 25 jaar heeft ook een WAJONG, ik ben 31 me hele leven hard gewerkt en nu door de crisis mijn contract ook niet verlengd, ik kan geen enkel werk vinden lol, laatstaan mijn vriendin die niet eens basisschool heeft gedaan (ik solliciteer van geen scholing tot HBO, dagdienst, ploegen, weekend) Volgend jaar huis kwijt met dikke schulden, kunnen we met zijn 2-en van een kk bijstanduitkering gaan leven.. IK WIL ZO GRAAG WERKEN, maar je word zo gedwongen om op een andere manier aan je geld te komen.. En dan halen we gvd nog buitenlanders hier naar toe ook nog.. Roep het al jaren ook, maar dan ben je extreem rechts, terwijl ik gewoon voor SP ben :+
Bedankt voor je reactie. Jouw situatie is nog een stuk erger dan mij.
Ik ben op dit moment aan het afstuderen en heb gelukkig mijn contract al getekend voor het komende half jaar.

Door Tweakers user bardi-1, maandag 12 augustus 2013 20:42

Vaak zoeken de Blokker BV. distributie centra in Geldermalsen en Mijdrecht mensen voor magazijnwerk, variŽrend van lossen van vrachtwagens tot orders (voice)picken(lopend en heftruck). Niet interessant dus voor mensen die niet goed te been zijn, wel voor mensen die nodig werk nodig hebben en niet uit maakt wat ze doen.

Edit: Gewoon soliciteren, er staan (bijna) nooit solicitaties op de site omdat ze bijna alles doen via uitzendbureaus.

[Reactie gewijzigd op maandag 12 augustus 2013 20:44]


Reageren is niet meer mogelijk